Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Opera browser Adblock

 [You can check the English version of this article in my Opera blog]

Ο Οpera εδώ και χρόνια είναι ο αγαπημένος μου browser... Αυτό που παρατηρώ συχνά, ιδιαίτερα στους νέους χρήστες που τον έχουν εγκαταστήσει, είναι πως νομίζουν πως δεν έχει σύστημα για να αντιμετωπίζει τα διάφορα ads σε sites (λέγε με και adblock). Αυτό συνέβαινε ιδιαίτερα παλιά που δεν υπήρχαν ακόμα extentions για τον browser, τώρα πλέον που υπάρχουν extentions νομίζουν απλά πως δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό adblock extention όπως έχουν οι άλλοι μεγάλοι browsers...

Ο Opera όμως, πάντα είχε ενσωματωμένη λειτουργία μπλοκαρίσματος ads. Η διαδικασία που λειτουργούσε ήταν απλή. Φόρτωνε κατά την εκκίνηση του ένα αρχείο (urlfilter.ini) που του έδειχνε ποιες διευθύνσεις να μπλοκάρει. Επειδή όμως είναι αδύνατο σαν απλοί χρήστες να συγκεντρώσουμε όλα τα απαραίτητα urls που περιέχουν ads και θέλουμε να μπλοκαριστούν, έχουμε τον fanboy ο οποίος κάθε μέρα βγάζει μια ανανεωμένη λίστα με όλα τα urls που πρέπει να μπλοκάρει ο Opera.

Η διαδικασία φορτώματος αυτής της λίστας στον Opera είναι ιδιαίτερα εύκολη. Αρκεί να τοποθετήσουμε το αρχείο του fanboy στον κατάλληλο φάκελο. Εγώ όμως, για τη διευκόλυνσή μου κυρίως, έφτιαξα ένα μικρό προγραμματάκι που με το πάτημα ενός κουμπιού παίρνει την τελευταία λίστα από τον server του fanboy και το φορτώνει στον Opera.

Νομίζω ότι το προγραμματάκι θα βοηθήσει όσους βαριούνται να κάνουν τη διαδικασία manually και θέλουν να είναι ενημερωμένοι.



Απλά πατάτε το κουμπί και έχετε adblock στον opera!

Λήψη από εδώ 


1 σχόλιο: